Έλεγχος Ανάπτυξης:

Υπέρηχος Doppler και 3D/4D

Κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι εξαιρετικά σημαντική η στενή παρακολούθηση του εμβρύου και της επιτόκου. Ανάλογα με την επικινδυνότητα της κύησης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικίλες μέθοδοι για διάγνωση και παρακολούθηση.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Χρήση Doppler στην Εγκυμοσύνη

Με το υπερηχογράφημα Doppler ελέγχουμε τη ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου, του πλακούντα και της μητέρας. Ο έλεγχος αυτός μας παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σαν μέθοδος screening για την ανάδειξη κυήσεων υψηλού κινδύνου, αλλά και για την αποφυγή οξέωσης και ασφυξίας κατά τον τοκετό και φυσικά αποφυγή ενός ενδομήτριου θανάτου. Μας βοηθά να λάβουμε κάποια απόφαση σχετικά με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών (θεραπεία με κορτιζόνη για την αποφυγή αναπνευστικής δυσχέρειας στον πρόωρο τοκετό), τον καθορισμό ενός επανελέγχου σε κυήσεις υψηλού κινδύνου ή ακόμη και για τον καθορισμό της ημερομηνίας τοκετού μέσω πρόκλησης ή καισαρικής τομής.

Ενδείξεις για πραγματοποίηση Doppler κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Εμβρυϊκές
 • Καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου, IUGR: intrauterine growth retardation – SGA: small for gestational age
 • Παθολογία κατά τον έλεγχο της εμβρυϊκής καρδιακής συχνότητας
 • Υπόνοια για συγγενή ανωμαλία ή άλλη ασθένεια του εμβρύου
 • Δίδυμη- πολύδυμη κύηση
Μητρικές
 • Ασθένεια των νεφρών
 • Υπέρταση της κύησης
 • Σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης της κύησης
 • Αυτοάνοσα νοσήματα ή ασθένειες του κολλαγόνου
 • Θρομβοφιλία – αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
 • Προεκλαμψία – εκλαμψία
 • Ιστορικό προεκλαμψίας σε προηγούμενη κύηση
 • Ιστορικό ενδομήτριου θανάτου
Εμβρυομητρικές
 • Παράταση κύησης
 • Παθολογία του πλακούντα ( πχ. Παθολογική εικόνα υπερηχογραφικά)
 • Προδρομικός πλακούντας
 • Insertio velamentosa: όταν ο ομφάλιος λώρος δεν εισάγεται στον πλακούντα, αλλά εφάπτεται στις εμβρυϊκές μεμβράνες.

Σε ποια αγγεία ελέγχουμε τη ροή με το Doppler;

Μητριαίες αρτηρίες

Φυσιολογική αλλαγή του προφίλ ροής και σταθεροποίηση μέχρι την 24η εβδομάδα κύησης με ελάττωση της αντίστασης ροής.

Η παθολογική εμφάνιση μετασυστολικών εγκοπών ( notching ) συνδέεται με υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας και ανεπάρκεια πλακούντα.

Ομφαλική αρτηρία

Η ροή της αντικατοπτρίζει την εμβρυοπλακουντιακή ροή. Ο κίνδυνος υποξαιμίας και οξέωσης αυξάνεται αναλογικά με την πτώση της ομφαλικής τελοδιαστολικής ροής.

Μέση εγκεφαλική αρτηρία

Φυσιολογικά παρουσιάζει υψηλή αγγειακή αντίσταση. Η αντίστασή της μειώνεται πλησιάζοντας την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αποτελεί χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τη διάγνωση της ενδομήτριας εμβρυϊκής αναιμίας και την παρακολούθηση της υπολειπόμενης εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Φλεβώδης πόρος

Φυσιολογικά, αυξάνεται ο ρυθμός ροής του και μειώνεται η παλμικότητα του. Αύξηση της παλμικότητας και αντίστροφη ροή του αγγείου συνδέεται με σημαντική υπολειπόμενη ανάπτυξη εμβρύου, καρδιακές ανωμαλίες, καρδιακές αρρυθμίες, διαφραγματοκήλη και αυξημένο κίνδυνο ανευπλοειδίας στο 1ο τρίμηνο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τρισδιάστατη υπερηχογραφία (3D) στην Εγκυμοσύνη

Η τρισδιάστατη υπερηχογραφική διάγνωση υπάρχει εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον και έχει αποκτήσει σταθερή θέση στην προγεννητική διάγνωση. Στην αρχή, η επιτυχία της νέας τεχνολογίας μπορούσε να αποδειχτεί με την πλαστική απεικόνιση του εμβρυϊκού προσώπου, που για πολλούς ταυτιζόταν με ένα είδος ‘βρεφικής τηλεόρασης’. Πολύ σύντομα, ωστόσο, χάρη στους διαφορετικούς τύπους αναπαράστασης του συνόλου των ψηφιακών δεδομένων και την ποικιλία των εφαρμογών στην προγεννητική διάγνωση, αποδείχθηκε πως θα μπορούσε να δώσει απάντηση σε πολλές κλινικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, καλύτερη απεικόνιση της περιοχής του στόματος για να αποκλείσουμε λυκόστομα και λαγώχειλο, καλύτερη αξιολόγηση της σπονδυλικής στήλης και των άνω και κάτω άκρων, καλύτερη απεικόνιση της καρδιάς και του εγκεφάλου.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τι διαφορές έχουν η 2D, 3D και 4D υπερηχογραφία;

2D Υπέρηχος στην Εγκυμοσύνη

Ως η πιο κοινή μορφή υπερήχων, ο 2D υπέρηχος δημιουργεί μια ασπρόμαυρη εικόνα που δείχνει τη σκελετική δομή του μωρού και κάνει ορατά τα εσωτερικά όργανα. Το 2D υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται συχνότερα για τη διάγνωση της υγείας του μωρού. Όπως υποδηλώνει το όνομα, όλες οι εικόνες 2D είναι επίπεδες και δεν έχουν βάθος.

3D Υπέρηχος στην Εγκυμοσύνη

Όπως και οι δισδιάστατοι υπέρηχοι, ένας τρισδιάστατος υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα του μωρού μέσα στη μήτρα σας. Ωστόσο, σε αντίθεση με την επίπεδη εικόνα που δίνεται από ένα 2D υπερηχογράφημα, ένας τρισδιάστατος υπέρηχος δημιουργεί την εμφάνιση μιας τρισδιάστατης εικόνας του μωρού. Αυτό επιτρέπει στους μελλοντικούς γονείς να δουν το πρόσωπο του μωρού τους και όχι απλώς το περίγραμμα του προσώπου.

4D Υπέρηχος στην Εγκυμοσύνη

Οι 4D υπέρηχοι δημιουργούν επίσης μια τρισδιάστατη εικόνα, αλλά παρέχουν το πλεονέκτημα της δημιουργίας ενός εφέ όπως ένα ζωντανό βίντεο. Με αυτόν τον τύπο υπερήχου, θα μπορούσατε ενδεχομένως να δείτε το μωρό σας να χαμογελά ή να χασμουριέται στη μήτρα, επειδή συγκεντρώνει εκατοντάδες εικόνες σε ένα κινούμενο βίντεο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τι είναι το HD Live;

Το σύστημα HD LIVE ως η πιο πρόσφατη πρόοδος στην τεχνολογία υπερήχων χρησιμοποιεί μια ρυθμιζόμενη πηγή φωτός, δίνοντας στον χειριστή την ευκαιρία να δημιουργήσει εφέ φωτισμού και σκίασης. Αυτό που κάνει είναι ότι αυξάνει την «αντίληψη βάθους» κάνοντας τις εικόνες πιο ρεαλιστικές. Το HD LIVE άλλαξε επίσης τον τόνο του δέρματος από τη σέπια (πορτοκαλί χρώμα) των συνηθισμένων σαρώσεων 3D και 4D σε ροζ χρώμα μαζί με απόδοση επιφάνειας που εξομαλύνει τις εικόνες.

Μπορεί επίσης να φωτίσει το πρόσωπο του μωρού δίνοντάς σας μια καλύτερη εικόνα οποιασδήποτε έκφρασης όπως το χασμουρητό ή το χαμόγελο που μπορεί να δείξει το μωρό σας. Βασικά κάνει όλα όσα κάνουν οι σαρώσεις 3D και 4D αλλά με καλύτερη ανάλυση και μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το μηχάνημα υψηλής ευκρίνειας Voluson E6 της General Electric που με τη λειτουργία αυτή μπορεί να αποδώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα του μωρού σας.

ΕΛΕΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία κύησης για τη διενέργεια τρισδιάστατης απεικόνισης;

Μια 3D/4D απεικόνιση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης, αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα από διάφορους παράγοντες όπως η θέση του μωρού, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, ή το μέγεθος του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας. Μεταξύ της 27ης και 30ης εβδομάδας κύησης επιτυγχάνεται συνήθως η καλύτερη δυνατή απεικόνιση.

Στο ιατρείο μας προσπαθούμε σε κάθε εξέταση να παίρνουμε τρισδιάστατες φωτογραφίες ή βίντεο του μωρού σας εάν αυτό είναι επιθυμητό.

Είναι επικίνδυνος ο υπέρηχος;

Το υπερηχογράφημα είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ιατρική μέθοδος απεικόνισης για την παρακολούθηση του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι υπερηχογραφικές εξετάσεις παρέχουν στους γονείς μια πολύτιμη ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου, να δεθούν με το αγέννητο μωρό και να τραβήξουν εικόνες για να μοιραστούν με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Ενώ ο υπέρηχος θεωρείται γενικά ασφαλής με πολύ χαμηλούς κινδύνους, ο FDA ( US Food and Drug Administration) προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν με άσκοπη παρατεταμένη έκθεση σε ενέργεια υπερήχων ή όταν μη εκπαιδευμένοι χρήστες χειρίζονται τη συσκευή των υπερήχων.

Ως εκ τούτου, ο FDA συνιστά στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξετάσουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση διατηρώντας παράλληλα τη διαγνωστική ποιότητα όταν χρησιμοποιούν υπερήχους. Όπως και με όλες τις άλλες μεθόδους απεικόνισης, οι αρχές του As Low As Reasonably Achievable (ALARA) θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς πως πέραν του υπερηχογραφήματος ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, η σημασία του Doppler είναι καθοριστική καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης. Η κα Καλοειδά-Παπαϊωάννου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος στη Θεσσαλονίκη, έχει εκπαιδευτεί και λάβει το δίπλωμα διενέργειας Doppler από τη γερμανική εταιρεία υπερήχων DEGUM. Από τη θέση της σαν επιμελήτρια Α σε περιγεννητικά κέντρα μεγίστου βαθμού περίθαλψης (Perinatalzentrum I) απέκτησε μεγάλη εμπειρία στην πραγματοποίηση υπερηχογραφημάτων Doppler και στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου.

Ιατρείο

Τσιμισκή 93 – 5ος όροφος

Κιν: 6970 100 590
Τηλ: 2310 277 577

 kkaloeida@gmail.com