Διερεύνηση υπογονιμότητας

Το ταξίδι προς την εγκυμοσύνη ίσως είναι πιο δύσκολο για κάποια ζευγάρια. Ως «υπογονιμότητα» ορίζεται η αδυναμία του ζευγαριού να τεκνοποιήσει μετά από συστηματικές προσπάθειες που διαρκούν τουλάχιστον ένα έτος. Οι αιτίες μπορεί να είναι δεκάδες, όπως ορμονικές, κληρονομικές ή ψυχολογικές. Ωστόσο, η υπογονιμότητα έχει θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γυναικολόγο;

Πολλά ζευγάρια αγχώνονται στους πρώτους κιόλας μήνες προσπάθειας τεκνοποίησης. Ωστόσο, η διερεύνηση της υπογονιμότητας πρέπει να γίνεται:

 

  • Αν προσπαθείτε για έναν ολόκληρο χρόνο συστηματικά και δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη.
  • Αν προσπαθείτε συστηματικά για 6 μήνες και δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη ενώ είστε πάνω από 36 ετών.
  • Αν προσπαθείτε συστηματικά για 6 μήνες και δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη ενώ έχετε ασταθή κύκλο.
  • Αν έχετε ήδη ένα παιδί αλλά προσπαθείτε για έναν ολόκληρο χρόνο συστηματικά και δεν έχει επιτευχθεί δεύτερη εγκυμοσύνη.
  • Αν έχετε ιστορικό δύο ή περισσότερων αποβολών.
  • Αν έχετε ήδη ένα παιδί και ακολούθως ιστορικό δύο ή περισσότερων συνεχόμενων αποβολών.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Τι περιλαμβάνει η διερεύνηση υπογονιμότητας;

Η ιατρός, αφού λάβει αναλυτικό ιστορικό τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άντρα, προχωρά σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων για την υπογονιμότητα, σύμφωνα πάντα με την περίπτωση. Ενδεικτικά, οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων
  • Ορμονικό – Ανοσολογικό – Αιματολογικό έλεγχο
  • Έλεγχο καρυότυπου
  • Έλεγχο βατότητας σαλπίγγων: κλασσική ή υπερηχογραφική υστεροσαλπιγγογραφία
  • Διαγνωστική και θεραπευτική υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση
  • Διερεύνηση ανδρικής υπογονιμότητας: Σπερμοδιάγραμμα, εξετάσεις αίματος-μικροβιολογικές, κατακερματισμός του DNA του σπέρματος: DNA fragmentation (DFI)

Επιπλέον, η ιατρός δημιουργεί ένα μοναδικό πλάνο συμβουλευτικής για κάθε ζευγάρι, με πιθανά αίτια και επιλογές θεραπείας, καθώς και παρακολούθηση του κύκλου και συμβουλές για τη σεξουαλική επαφή στον βέλτιστο χρόνο.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Νέα ανώδυνη σαλπιγγογραφία HyFoSy – σαλπιγγογραφία με χρήση υπερήχων και ExEm Foam.

Στο ιατρείο μας πραγματοποιείται η σαλπιγγογραφία με χρήση υπερήχων HyFoSy. Πρόκειται για μια ανώδυνη υπερσύγχρονη μέθοδο για ανίχνευση ανωμαλιών ή απόφραξης των σαλπίγγων. Γίνεται η έγχυση του ειδικού αφρού ExEm Foam στον τράχηλο και με τη βοήθεια μόνο του υπερήχου, χωρίς καμία επιβάρυνση ιονίζουσας ακτινοβολίας, όπως κατά την κλασσική σαλπιγγογραφία, απεικονίζεται η έξοδος αυτού από τις σάλπιγγες δεξιά και αριστερά της μήτρας.

Το ExEm® Foam είναι το μοναδικό σκιαγραφικό εγκεκριμένο από την FDA για χρήση με το διακολπικό υπερηχογράφημα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ιδιωτικότητα και την άνεση του γυναικολογικού ιατρείου.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι, με την κατάλληλη τεχνική απεικόνισης, η υπερηχογραφική υστεροσαλπιγγογραφία-αφρού (HyFoSy) με ExEm® Foam δεν διαφέρει σημαντικά από τον λαπαροσκοπικό έλεγχο διαβατότητας των σαλπίγγων, καθιστώντας τη μία ελκυστική νέα εναλλακτική λύση για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της βατότητας των σαλπίγγων σε γυναίκες με γνωστή ή ύποπτη υπογονιμότητα. Με τη νέα αυτή μέθοδο αποφεύγουμε την αναισθησία και νοσηλεία που απαιτείται για τη λαπαροσκόπηση. Το υγρό αυτό είναι ασφαλές και δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ή τις σάλπιγγες με αρνητικό τρόπο.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την εξέταση αυτή;

  • Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, ιδανικά προτιμάται το πρώτο μισό του κύκλου, μετά το πέρας της περιόδου, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, 5η-10η μέρα του κύκλου.
  • Ο αφρός αυτός είναι ένας πολυσακχαρίτης που δεν ενοχοποιείται για αλλεργικές αντιδράσεις, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ή τις σάλπιγγες με αρνητικό τρόπο.
  • Πρόκειται για μία εξέταση που διαρκεί όσο μια συνήθης γυναικολογική εξέταση.
  • Οι περισσότερες γυναίκες δε νιώθουν καθόλου ή μόνο λίγο πόνο παρόμοιο με αυτόν της περιόδου.
  • Το μόνο μειονέκτημα αυτής της εξέτασης είναι η αδυναμία εκτίμησης της κινητικότητας των σαλπίγγων. Γεγονός που μπορεί να εκτιμηθεί μόνο με τη βοήθεια της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διαγνωστική & θεραπευτική υστεροσκόπηση & λαπαροσκόπηση

 

Πολύ συχνά το πρόβλημα της υπογονιμότητας πρέπει να αναζητηθεί και ταυτόχρονα να αντιμετωπισθεί χειρουργικά. Η ιατρός πραγματοποιεί όλο το φάσμα των ενδοσκοπικών επεμβάσεων, ενδεικτικά για το θέμα της υπογονιμότητας οι επεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 

  • Διαγνωστική υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση με λαπαροσκοπική εκτίμηση της διαβατότητας των σαλπίγγων σε περίπτωση αποτυχίας των απεικονιστικών μεθόδων σαλπιγγογραφίας.
  • Υστεροσκοπική αφαίρεση πολυπόδων, ινομυωμάτων, διαφραγμάτος μήτρας.
  • Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων, κινητοποίηση των σαλπίγγων, αφαίρεση ενδομητρίωσης.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Κάποιες καταστάσεις που προκύπτουν από τον έλεγχο της υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται μόνο με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ιατρείο μας συνεργάζεται με τα πιο σύγχρονα κέντρα εξωσωματικής της Θεσσαλονίκης και η ιατρός συμμετέχει ενεργά στην παρακολούθηση και θεραπεία του ζευγαριού σε όποιο κέντρο αυτό επιλέξει.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για μια ενημερωτική συνεδρία. 

Ιατρείο

Τσιμισκή 93 – 5ος όροφος

Κιν: 6970 100 590
Τηλ: 2310 277 577

 kkaloeida@gmail.com