Παιδική & εφηβική γυναικολογία

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η επίσκεψη σε γυναικολόγο πρέπει να ξεκινά μετά την απόκτηση της πρώτης σεξουαλικής εμπειρίας, αυτό δεν ισχύει πάντα. Η επίσκεψη σε γυναικολόγο για προληπτική εξέταση ή/και διάγνωση ποικίλων παθήσεων μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία ή πρώιμη εφηβεία, αναπτύσσοντας μια σχέση άνεσης και εμπιστοσύνης από νωρίς.

Με την παρουσία της μητέρας σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον διενεργείται ενδελεχής προσέγγιση του προβλήματος και αν κριθεί αναγκαίο γίνεται χρήση του κοιλιακού υπερήχου για την εκτίμηση των έσω γεννητικών οργάνων.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Για ποιους λόγους μπορεί να επισκεφθεί ένα παιδί τη γυναικολόγο;

Θεραπεία: Στα παιδιά, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους και της απειρίας τους σε θέματα υγιεινής, συναντώνται συχνά αιδοιο-κολπίτιδες με κύριο σύμπτωμα τον κνησμό και ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής, καθώς και δυσάρεστες κολπικές εκκρίσεις. Τέτοιου είδους παθήσεις δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς, καθώς θεραπεύονται χωρίς να αφήνουν μετέπειτα προβλήματα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις εφήβους που αντιμετωπίζουν παρόμοια συμπτώματα.

Στη νεογνική ηλικία κάποιες παραλλαγές στην ανατομία των έξω γεννητικών οργάνων ή κάποιες αλλοιώσεις αυτών χρήζουν γυναικολογικής συνεκτίμησης και αντιμετώπισης.

ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Για ποιους λόγους μπορεί να επισκεφθεί

μια έφηβη τη γυναικολόγο;

Ενημέρωση: Στις νεαρές ασθενείς μας μεταξύ 12 και 18 ετών απαντάμε σε κάθε ερώτηση και λύνουμε κάθε απορία σε θέματα που αφορούν τις αλλαγές στο σώμα τους, την περίοδο, τη σεξουαλική τους ζωή και τις μεθόδους αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας αντισύλληψης (χάπι της επόμενης μέρας). Παράλληλα, παρέχουμε συμβουλευτική ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τη δυνατότητα εμβολιασμού ενάντια στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV.

Θεραπεία: Πολλά νέα κορίτσια θέλουν να γνωρίζουν εάν η σωματική τους εξέλιξη είναι φυσιολογική, πρόωρη ή καθυστερημένη. Μια έντονη υπερτρίχωση, σε συνδυασμό με σημάδια ακμής που δεν ανταποκρίνονται σε δερματολογικές θεραπείες, συχνά ανησυχούν την έφηβη ή/και τους γονείς και μπορεί σε συνδυασμό με αραιομηνόροια να υποκρύπτουν το γνωστό σε όλους Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Σίγουρα σημαντική αφορμή για μια επίσκεψη στον γυναικολόγο αφορά την περίοδο, διαταραχές αυτής ή και έντονο πόνο κατά τη διάρκειά της.

  • Δυσμηνόρροια: παρουσία έντονου πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Αμηνόρροια: απουσία της περιόδου
  • Αραιομηνόρροια : περίοδος ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Υπερμηνόρροια : περίοδος με έντονη ροή αίματος
  • Πολυμηνόρροια: όταν η επόμενη περίοδος προκύπτει σε λιγότερο από 21 ημέρες.

 Η άμεση αντιμετώπιση ανακουφίζει τις εφήβους αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Σπανιότερα ανακαλύπτονται στην εφηβεία συγγενείς ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων που απαιτούν λεπτομερή διερεύνηση και αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό μια νέα κοπέλα να επενδύει στην πρόληψη και την ενημέρωση που αφορούν το σώμα της. Επικοινωνήστε με την ιατρό και κλείστε μια ενημερωτική συνεδρία.

Ιατρείο

Τσιμισκή 93 – 5ος όροφος

Κιν: 6970 100 590
Τηλ: 2310 277 577

 kkaloeida@gmail.com