, Για πολλούς, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η πιο βολική μέθοδος αντισύλληψης. Ωστόσο, ο φόβος για αύξηση βάρους μπορεί να προκαλεί άγχος πριν από την έναρξή τους  και είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι θα σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν.

Η αύξηση βάρους είναι μια πραγματικά κοινή ανησυχία για πολλές γυναίκες που επιθυμούν να ξεκινήσουν ορμονικές μορφές αντισύλληψης και οι ιστορίες από άλλες που έχουν πάρει βάρος μπορεί να είναι αρκετές για να τις αποτρέψουν από το να το δοκιμάσετε.

Ωστόσο, τι λένε πραγματικά τα στοιχεία για την ορμονική αντισύλληψη που προκαλεί αύξηση βάρους;

Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια 

Οι κοινές μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν :

  • Tο αντισυλληπτικό χάπι (επίσης μερικές φορές αποκαλείται απλώς «το χάπι»)
  • Τους αντισυλληπτικούς κολπικούς δακτύλιους
  • Το ορμονικό σπείραμα ή το σπείραμα χαλκού (σπιράλ)

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά ονομάζονται έτσι επειδή περιλαμβάνουν τεχνητές μορφές ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα. Ορισμένα ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως το «μίνι χάπι» και το αντισυλληπτικό σπείραμα που απελευθερώνει ορμόνες, περιέχουν μόνο τεχνητή προγεστερόνη.

Μπορεί να μην λαμβάνετε ορμονική θεραπεία για αντισύλληψη. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για θεραπεία της ακμής, καθώς και θεραπεία ή μείωση των συμπτωμάτων των πολυκυστικών ωοθηκών, της ενδομητρίωσης και της βαριάς, ακανόνιστης ή επώδυνης περιόδου.

Τι λένε οι έρευνες για την αύξηση βάρους μετά από λήψη αντισυλληπτικών;

Η αύξηση βάρους κατά τη λήψη των συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων είναι ένας διαχρονικά δύσκολος τομέας για έρευνα. Πολλές οργανωμένες μελέτες υψηλής ποιότητας αδυνατούν να δώσουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα ορμονικά αντισυλληπτικά και τα placebo σκευάσματα, όσον αφορά την αύξηση του βάρους, αφού πολλές γυναίκες σταματούν να παίρνουν σωστά το χάπι μόλις αντιληφθούν κάποια επίδραση στο σώμα τους.

Γενικά, γνωρίζουμε ότι η λήψη της ορμονικής αντισύλληψης συχνά σχετίζεται με αύξηση βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προκαλείται από τη χρήση της. Συνήθως υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως οι διατροφικές συνήθειες ή η κληρονομικότητα.

Τι προκαλεί την αύξηση βάρους μου όταν παίρνω αντισυλληπτικά;

Αν σκεφτούμε απλά οι άνθρωποι παίρνουν βάρος για τους ακόλουθους λόγους:

  • Κατακράτηση υγρών
  • Αύξηση του μυϊκού ιστού
  • Αύξηση του σωματικού λίπους

Θεωρητικά, τα ορμονικά αντισυλληπτικά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν η δράση των ορμονών στο σώμα σας οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και αύξηση του σωματικού λίπους. Γνωρίζουμε ότι η τεχνητή προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και τα τεχνητά οιστρογόνα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο υποδόριο λίπος, ειδικά στους μαστούς, τους γοφούς και τους μηρούς. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να πούμε αν αυτό είναι αλήθεια, επειδή οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά παίρνουν επίσης βάρος καθώς γερνούν.

Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο τα ορμονικά αντισυλληπτικά να προκαλούν σημαντική αύξηση βάρους. Εάν υπήρχε ισχυρή επίδραση, θα περιμέναμε να παρατηρηθεί στα αποδεικτικά στοιχεία που δημοσιεύονται.

Η ομορφιά της αντισύλληψης είναι ότι αν δεν σας αρέσει η πρώτη μέθοδος που θα δοκιμάσετε, θα υπάρχουν πάντα άλλες μέθοδοι που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας.

_________________

Κωνσταντίνα Καλοειδά, MD

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στη Θεσσαλονίκη

Τσιμισκή 93

(+30) 6970 100 590

Η χρυσή ώρα: Όταν η μαμά αγκαλιάζει το νεογέννητο για πρώτη φορά

Η πρώτη επαφή δέρμα με δέρμα, η πρώτη αγκαλιά και γνωριμία. Όταν μητέρα και παιδί βλέπουν, μυρίζουν και αισθάνονται ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά μετά τη γέννηση, συμβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούμε να παρατηρήσουμε εξωτερικά. Από εξελικτική άποψη,...

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: η λύση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: η λύση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, γνωστή και ως «κατάψυξη ωαρίων» αποτελεί μιασύγχρονη και αποτελεσματική τεχνική που προσφέρει ευκαιρίες σε ζευγάρια πουαντιμετωπίζουν δυσκολίες στη φυσική σύλληψη. Σε...

Πολυκυστικές ωοθήκες: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια από τις συχνότερες ενδοκρινολογικές παθήσεις σε νεαρές γυναίκες (4-12%) και το πιο συχνό αίτιο ανωμαλιών περιόδου. Πρόκειται για μια διαταραχή της λειτουργίας των ορμονών που, λόγω των συμπτωμάτων, μπορεί να δυσχεραίνει την...

Ποια είναι τα συχνότερα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) και πώς να τα αποφύγετε.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν μέχρι και σήμερα θέμα-ταμπού. Ωστόσο, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και ασθένειες (ΣΜΝ), είναι πολύ συχνότερες από ό,τι νομίζετε, αφού πάνω από 1 εκατομμύριο ΣΜΝ αποκτώνται κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να...