Η ενδομητρίωση είναι μια από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις, η οποία συναντάται σε ποσοστό 7-10%. Μπορεί να διαγνωστεί τυχαία, σε μία τυπική γυναικολογική εξέταση, ή μετά από εκδήλωση συμπτωματολογίας. Ωστόσο, είναι αρκετές οι γυναίκες που μπορεί να πάσχουν από αυτήν και να μην το γνωρίζουν, καθώς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα για καιρό.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ενδομήτριο είναι ένας ιστός που αποτελεί την λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Κατά την ενδομητρίωση, ο ιστός αυτός αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός μήτρας, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη, ή σπανιότερα ακόμη και στον κόλπο ή στον τράχηλο. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες 30-40 ετών με σύντομο εμμηνορυσιακό κύκλο (<25 ημέρες), με την περίοδο συχνά να διαρκεί 7 ή περισσότερες ημέρες. Είναι καλοήθης (δεν αποτελεί καρκίνο), και η δυσκολία στην διάγνωση μπορεί να αφήσει αδιάγνωστη την πάθηση ακόμη και για χρόνια.

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ενδομητρίωση;

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλλουν.  Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν ελαφριά και άλλες πιο έντονα συμπτώματα, ωστόσο η σοβαρότητά τους δεν καθορίζει το στάδιο ή τον βαθμό της νόσου. Οι περισσότερες ασθενείς αναφέρουν ως πρώτο σύμπτωμα τον πόνο στην περιοχή της μήτρας, ωστόσο η οξύτητά του δεν είναι δείγμα της έκτασης της πάθησης.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση είναι τα εξής:

-Έντονη δυσμηνόρροια (πόνος περιόδου)

-Χρόνιος πόνος στην περιοχή της λεκάνης

-Έντονη αιμορραγία και πόνος κατά την ούρηση, κατά τη διάρκεια της περιόδου

-Διαταραχές περιόδου

-Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά την σεξουαλική επαφή

-Μικρή παρουσία αίματος ανάμεσα στις περιόδους

-Γαστρεντερικές ενοχλήσεις (φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα κατά την περίοδο)

-Υπογονιμότητα

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;

Το πρώτο βήμα είναι πάντα το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό. Έπειτα, η ιατρός μπορεί να ψηλαφίσει ενδομητριωσικές εστίες, ενώ ένας υπερηχογραφικός έλεγχος φανερώνει την παρουσία κυστών στις προαναφερθείσες περιοχές γύρω από την μήτρα. Παράλληλα, ο βιοχημικός δείκτης CA 125 μπορεί αυξηθεί (χωρίς να συμβαίνει πάντα), ενώ μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει εστίες που σχετίζονται με την πάθηση. Τέλος, η λαπαροσκόπηση (internal link) θα διαγνώσει με πιο σίγουρο τρόπο το μέγεθος και την έκταση της ενδομητρίωσης.


Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της ενδομητρίωσης;

Δυστυχώς η ίδια η ενδομητρίωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, ωστόσο οι γυναίκες που πάσχουν από αυτήν μπορούν να ελέγχουν συστηματικά τα συμπτώματά της με αντίστοιχες θεραπευτικές μεθόδους, η οποία συνήθως εξαρτάται από την ηλικία, την συμπτωματολογία και τον προγραμματισμό για εγκυμοσύνη.

Ενδεικτικές θεραπείες είναι οι εξής:

Παυσίπονα: ανάλογα με την ένταση του πόνου, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν απλά ή πιο δυνατά παυσίπονα (ibuprofen κ.ά)

Ορμονική θεραπεία: συστήνεται σε γυναίκες με μικρές εστίες, χωρίς έντονους πόνους, που δεν προγραμματίζουν άμεσα εγκυμοσύνη. Ορμόνες (αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, γοναδοτροπίνες)  μπορεί να ληφθούν με την μορφή χαπιών ή ενέσιμα.

Χειρουργική θεραπεία: συνιστάται κυρίως σε γυναίκες με ενδομητρίωση που έχουν έντονους πόνους ή υπογονιμότητα. Γίνεται με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, γρήγορα και ανώδυνα. Σε περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί έντονες και πολυάριθμες συμφύσεις, η ιατρός μπορεί να προχωρήσει σε ολική υστερεκτομή, εάν η γυναίκα δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ενδομητρίωση είναι πάθηση που μπορεί να ελεγχθεί. Η κα Καλοειδά-Παπαϊωάννου, ειδική μαιευτήρας-γυναικολόγος στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο για κάθε περίπτωση.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: η λύση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: η λύση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, γνωστή και ως «κατάψυξη ωαρίων» αποτελεί μιασύγχρονη και αποτελεσματική τεχνική που προσφέρει ευκαιρίες σε ζευγάρια πουαντιμετωπίζουν δυσκολίες στη φυσική σύλληψη. Σε...

Η χρυσή ώρα: Όταν η μαμά αγκαλιάζει το νεογέννητο για πρώτη φορά

Η πρώτη επαφή δέρμα με δέρμα, η πρώτη αγκαλιά και γνωριμία. Όταν μητέρα και παιδί βλέπουν, μυρίζουν και αισθάνονται ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά μετά τη γέννηση, συμβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούμε να παρατηρήσουμε εξωτερικά. Από εξελικτική άποψη,...

Ποια είναι τα συχνότερα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) και πώς να τα αποφύγετε.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν μέχρι και σήμερα θέμα-ταμπού. Ωστόσο, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και ασθένειες (ΣΜΝ), είναι πολύ συχνότερες από ό,τι νομίζετε, αφού πάνω από 1 εκατομμύριο ΣΜΝ αποκτώνται κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να...

Αντισυλληπτικά χάπια: τελικά προκαλούν αύξηση βάρους;

, Για πολλούς, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η πιο βολική μέθοδος αντισύλληψης. Ωστόσο, ο φόβος για αύξηση βάρους μπορεί να προκαλεί άγχος πριν από την έναρξή τους  και είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι θα σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν. Η αύξηση βάρους...